Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Τεχνικός απολογισμός της βασικής τεχνικής προετοιμασίας
των αθλητών που συμμετείχαν στο camp που πραγματοποιήθηκε
στον παγετώνα του Hintertux 7-20  Ιουλίου 2014.
Του Μίλτου Χειμωνίδη, προπονητή Αλπικού σκι
miltos.thethiti@gmail.com

                                         

Οι προπονητές: Σταμάτης Κατσίκας και Μίλτος Χειμωνίδης
HINTERTUX JULY 2014
Οι συμμετέχοντες:                                                 
Οι αθλητές μας ήταν «ανομοιογενείς» ηλικιακά, λειτούργησαν ωστόσο σε κλίμα άψογης συνεργασίας. Πολύ σύντομα διαπίστωσαν πως το άθλημα του σκι είναι και αυτό ομαδικό, άσχετα με την κοινή πεποίθηση που το θεωρεί ατομικό άθλημα. Το άθλημά μας γίνεται ατομικό, μόνο από την στιγμή που ανοίγει η μπάρα της εκκίνησης και μέχρι να κοπεί το "νήμα" του τερματισμού...
Κατανόησαν ακόμα πως μόνο μέσω της ευγενούς άμιλλας και της αλληλοβοήθειας μπορούν όλοι να προοδεύσουν, αφού πολύ σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο όλων είναι ο συναγωνισμός με δυνατούς συναθλητές και "αντίπαλους". Ευχάριστη έκπληξη όλων μας ήταν ο έμπειρος Μιχάλης Δέλλιος. Με την ιδιότητα τόσο του αθλητή/πρωταθλητή αλλά  και αυτή του μελλοντικού συναδέλφου, αφού σπουδάζει στην γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, έδινε πολύ χρήσιμες τεχνικές πληροφορίες στους νεαρούς συναθλητές του, που  "κρέμονταν από τα χείλη του"! Τον ευχαριστούμε όλοι. Η παρουσία και η συμμετοχή του ήταν και είναι πολύτιμη! 

Μιχάλης Δέλλιος ΄94 ΣΧΟ ΕΣΠΕΡΟΣ κατ. Νέων ανδρών
Τον Μιχάλη τον γνώριζα από το παρελθόν ως νεαρό αθλητή, περισσότερο όμως ως "αντίπαλο", αφού τότε ήμουν προπονητής σε άλλες ομάδες. Είχα την τύχη  να συνεργαστώ μαζί του από την περσινή χρονιά σε δύο μόνο αποστολές, τον εκτιμώ πολύ και τον θεωρώ αυτήν την στιγμή τον καλύτερο τεχνικά αθλητή στην χώρα μας, αλλά πιστεύω πως βρίσκεται σε μια "δύσκολη" καμπή της αθλητικής του σταδιοδρομίας, αφού πρέπει να επανεξετάσει τα κίνητρά του για να καταφέρει να συνεχίσει τον δύσκολο δρόμο του πρωταθλητισμού... Του εύχομαι ολόψυχα να βρει τον δρόμο του! 
       Γιώργος Στοΐδης ΄97 ΣΧΟ ΕΣΠΕΡΟΣ κατ. 2η χρονιά Εφήβων
Για τον Γιώργο, πάντοτε πίστευα πως έχει δυνατότητες για πρωταθλητισμό και την χρονιά που μας πέρασε άρχισε να το αποδεικνύει... Έχει ξεκινήσει να δουλεύει με εργοφυσιολόγο και ειδικό προπονητή στα βάρη, είναι πολύ ικανό παιδί και έχει πολύ όρεξη για δουλειά! Πιστεύω πως μπορεί να τα καταφέρει περίφημα στους στόχους που έχει θέσει, γερά Γιώργη και με μυαλό!!!
   Φίλλιπος Κόζαρης ΄99 ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ κατ. 2η χρονιά Π2
Ο Φίλιππος ήτανε στην ουσία άγνωστος πριν την συμμετοχή του στην αποστολή μας. Έκανε πολύ καλή εντύπωση ο καλός του χαρακτήρας, το ήθος του και η όρεξή του για δουλειά. Είναι όμως ιδιαίτερα απαιτητικός από τον εαυτό του και λόγω αυτού του του χαρακτηριστικού, εύκολα απογοητεύεται... Είχε μεγάλη τεχνική πρόοδο και έχει αθλητικό πνεύμα και δυνατότητες. Θυμήσου Φίλιππα, "baby steps" παλικάρι μου, "baby steps"...

     Θανάσης Λούκας ΄01 ΣΧΟ ΕΣΠΕΡΟΣ κατ. 2η χρονιά Π1
Ο Θάνος ήταν ο "διαβολάκος" της παρέας! Πανέξυπνος αλλά και ατίθασος... Όταν όμως κατάλαβε πως οι οδηγίες του προπονητή είναι για να τον βοηθήσουν να γίνει "σωστά" γρηγορότερος, το οποίο θα του επέτρεπε να τερματίζει τις διαδρομές του, ξεκίνησε να κάνει "θαύματα"... Έ, μάγκα μου, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι έξυπνοι σαν και εσένα! Σε καλό όμως δρόμο βρίσκεσαι!


       Δημήτρης Δρακάκης ΄01 ΣΧΟ ΕΣΠΕΡΟΣ κατ. 2η χρονιά Π1
Ο Δημήτρης είναι "εγκεφαλικός". Έχει πολύ καλή κριτική σκέψη (καμιά φορά αυτό λειτουργεί ως "μπουμεραγκ") και μου δίνει την αίσθηση πως κάνει σκι περισσότερο με το μυαλό, παρά με το σώμα... ο Μήτσος "μεταμορφώθηκε" εντυπωσιακά. Ίδωμεν... 


   Λυδία Οικονόμου ΄02 ΣΧΟ ΕΣΠΕΡΟΣ κατ. 1η χρονιά Κ1
Αν και στην τελική το ταλέντο "αποδεικνύεται", θα πάρω το ρίσκο και θα την αποκαλέσω με αυτόν το όρο... Θεωρώ πως έχουμε να δούμε πολλά από την μικρή Λυδία! Με την ανάλογη δουλειά μπορεί να κάνει θαύματα, έχει όλο το "πακέτο"...


Οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν σχετικά δύσκολες, χάσαμε δύο ημέρες σκι λόγω κακοκαιρίας και το χιόνι ήτανε πολύ σε ποσότητα και μαλακό σε ποιότητα. Πετύχαμε σκληρό/παγωμένο χιόνι στην ουσία μόνο μια ημέρα και καταφέραμε να κάνουμε μόνο 8 ημέρες σκι, με συνέπεια να μην κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε το προπονητικό μας πλάνο. Αυτό βέβαια είναι συνήθως αναμενόμενο στους παγετώνες το καλοκαίρι και σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες η τεχνική προετοιμασία πήγε σε γενικές γραμμές πολύ καλά, αφού οι συμμετέχοντες κατάφεραν σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα αφενός να κατανοήσουν τι ζητούσαμε από αυτούς και αφετέρου να εκτελέσουν σχετικά σωστά τα περισσότερα από τα τεχνικά στοιχεία που δουλέψαμε. Χρησιμοποιήσαμε βασικά τα σκι του σλάλομ, λόγω των συνθηκών τις πίστας (μαλακό και «οργωμένο» τερέν) και της πολυκοσμίας που επικρατούσε και δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την μεθοδική του σλάλομ μέσα σε χάραξη. Φορέσαμε τελικά τα σκι του γιγαντιαίου μόνο μια ημέρα…


Η συνεργασία μεταξύ προπονητών αλλά και των αθλητών ήταν άψογη και είχαμε την τύχη και την τιμή να συνεργαστούμε με την Γερμανική γυναικεία ομάδα που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό κύπελλο σκι και με τον προπονητή τους Simon Sengele.
Ο Σταμάτης είχε περισσότερο την εποπτεία των ΑΓΕΝ και εγώ κυρίως των παίδων.

Τεχνικά στοιχεία που δουλέψαμε:

Α’ Εξ’ αρχής, δώσαμε έμφαση στην «καθαρή» οδήγηση στο έξω σκι και την μεταφορά/μετάβαση του βάρους απευθείας στο καινούργιο έξω σκι…

Β’ Δουλέψαμε για το «διαχωρισμό» του άνω/κάτω μέρους σώματος (upper/lower body separation) με στόχο την κατανόηση της σχετικά «ανεξάρτητης» κίνησής τους, όπως και  για την διατήρηση του άξονα των ώμων σταθερού κατά τις αλλαγές (μεταβάσεις), χωρίς κάθετη κίνηση του άξονα των ώμων, στοχεύοντας στην απομόνωση της κίνησης των ποδιών…

Γ’ Δώσαμε ιδιαίτερη βάση στην βασική θέση του σώματος και δουλέψαμε την σωστή θέση όλων των μελών του σύμφωνα με την εμπροσθοπίσθια ισορροπία. Πιο συγκεκριμένα, στην σωστή θέση κορμού/χεριών/λεκάνης για την μεταφορά του κέντρου βάρους σώματος «επάνω» από τα πέδιλα (σύμφωνα με τον διαμήκη άξονα) και στην μεταφορά του μπροστά (στα δάκτυλά/μετατάρσιο) κατά την έναρξη των στροφών, τονίζοντας την «βουτιά» του σώματος «μπροστά και μέσα» προς την επόμενη στροφή και την προσπάθεια να δοθεί πίεση το δυνατόν νωρίτερα στις γωνίες (early edge pressure). Στην συνέχεια ασχοληθήκαμε με την μεταφορά της πίεσης σε όλο το πέλμα κατά την οδήγηση και τελικά με την στιγμιαία μεταφορά της πίεσης προς το πέλμα κατά το τελείωμα των στροφών και πριν από την αλλαγή.

Δ’ Ως προς την πλάγια ισορροπία, τελειοποιήσαμε την σχετικά μικρή βάση στήριξης, με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης (σχετικά «κλειστά») και δώσαμε έμφαση στο ξεκίνημα των στροφών με τα γόνατα και την λεκάνη στραμμένα προς την κατεύθυνση της καινούργιας στροφής.

Ε’ Δουλέψαμε επίσης την κατανόηση της σύνδεσης των στροφών (linked turns), χωρίς την ύπαρξη διαγώνιας κατάβασης («τραβέρσες»)…

Ασκήσεις/μεθοδολογία:

Δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν εδώ όλες οι ασκήσεις που χρησιμοποιήθηκαν, όπως ούτε και όλες οι εντολές που δίνονταν κατά την εκτέλεση των στροφών στο «ελεύθερο» και στις ασκήσεις/χαράξεις. Θα αναφέρω τις πιο αντιπροσωπευτικές ασκήσεις και θα παραθέσω βίντεο από όπου οι καιρικές συνθήκες μας επέτρεψαν να το χρησιμοποιήσουμε…
 
Α’ Βάρος στο έξω σκι:
Με βασική άσκηση το βάρος εξολοκλήρου στο έξω σκι, με το μέσα σκι σηκωμένο καθ’ όλη την διάρκεια της στροφής («Ελβετικός σταυρός» ή «javelin turns»).
Εδώ, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη άσκηση, σημασία δεν έχει το να κάνει απλά  κάποιος την συγκεκριμένη άσκηση, αλλά ο τρόπος που την εκτελεί!
Οφείλω να αναφέρω, πως ενώ η άσκηση είναι από τις βασικότερες για όλα τα αθλητικά επίπεδα, λίγοι από τους συμμετέχοντες γνώριζαν την σωστή εκτέλεσή της…
Η άσκηση εκτελέστηκε:

  • με το γόνατο να πιέζει «μπροστά και μέσα» (και όχι απλά να ακουμπάει την μπότα)
  • με το πέδιλο να ολισθαίνει στην γωνία του (και όχι επίπεδο/flat…) και 
  • με το επάνω μέρος του σώματος να τοποθετείται εξίσου «μπροστά και μέσα» προς την κατεύθυνση της στροφής (και όχι προς τα «έξω» και προς το έξω σκι…).
Δόθηκε έμφαση στο πέρασμα του βάρους από το έξω σκι, απευθείας στο επόμενο έξω (πρώην «σηκωμένο» σκι), χωρίς να συνυπάρχει ποτέ βάρος και στα δύο πέδιλα, πράγμα που έχει συχνά ως συνέπεια διαγώνια κατάβαση (τραβέρσα).
Πρώτα χρησιμοποιήσαμε μια-μια στροφή ξεχωριστά και κατόπιν τις συνδέσαμε μεταξύ τους…

                                                                    Λάθος εκτέλεση :


                                                                      Σωστή εκτέλεση:

Β’  «Διαχωρισμός» του άνω/κάτω μέρους σώματος:
Η βασική άσκηση που χρησιμοποιήσαμε ήταν η πλαγιολίσθηση προς την γραμμή πτώσης (side slips) που πρέπει να γίνεται με τον άξονα των ώμων (και όχι απλά τα χέρια) στραμμένο προς την γραμμή πτώσης και με τις μπότες να διαγράφουν ευθεία γραμμή (και όχι τεθλασμένη) προς τα κάτω. Προχωρήσαμε σε πλαγιολίσθηση με τα πέδιλα να στρέφονται και προς τις δύο κατευθύνσεις (linked hockey slips), συνεχίσαμε με «στρογγυλές» στροφές με ντεραπάζ (pivot slips turns), με τον άξονα των ώμων να παραμένει σχετικά στραμμένος προς την γραμμή πτώσης και καταλήξαμε να συνδέουμε προοδευτικά τις ασκήσεις με τις στροφές να ξεκινούν από ντεραπάζ/pivot turns και να καταλήγουν σε «καθαρές» στροφές στις γωνίες ( τύπου «carving») και τους ώμους να «ακολουθούν» την πορεία των στροφών, διαχωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το επάνω μέρος του σώματος από το κάτω και προσπαθώντας να διατηρήσουμε σχετικά σταθερούς τους ώμους.
Για περισσότερη σταθεροποίηση των ώμων, χρησιμοποιήσαμε την άσκηση χωρίς μπαστούνια και με τις παλάμες να πιάνουν συνεχώς τα γόνατα καθ’ όλη την διάρκεια των στροφών, άσκηση που αποτρέπει το σήκωμα του σώματος κατά την αλλαγή και αναγκάζει την ελάφρυνση να γίνει μόνο από τα πόδια.

                                                                   Μπράβο σου Λουκ!

Γ’  Εμπροσθοπίσθια ισορροπία και κατανομή του βάρους στα πέδιλα:
Χρησιμοποιήσαμε βασικά την άσκηση που πραγματοποιείται με μικρά συνεχόμενα αλματάκια συγχρόνως και με τα δύο πόδια καθ’ όλη την διάρκεια των «στροφών» (hoppsving), με το σώμα συνεχώς «κεντραρισμένο» επάνω από τα πέδιλα και με ώθηση από το μετατάρσιο (δάκτυλα ποδιών), προσγείωση στο μετατάρσιο και μεταφορά του βάρους σε όλο το πέλμα κ.ο.κ….
Το τελικό αποτέλεσμα στα παρακάτω βίντεο: πατήστε στοπ καρέ και δείτε την είσοδο στις στροφές με την πίεση ("βουτιά") μπροστά στα πέδιλα, την σταθερότητα των ώμων κλπ... :

                                                            Φίλιππος, "πετάς" Φιλιππάκο!

                                              Δημήτρης, μα ποιος είσαι, ο Λούκι Λουκ; !!!

                                        Θανάσης, βρε για δες τι μπορείς τελικά να κάνεις Λουκ! 

                          Λυδία, χμμμ εδώ άρχισες να "επιτίθεσαι" και να πιέζεις, πονηρούλα...!!!
                                        (έστω και με τα πέδιλα ανάποδα! το rocker βλέπεις... )


                            Γιώργος, χωρίς λόγια παλικάρι μου, γράφει η κάμερα στο κεφάλι σου...

Δ’ Πλάγια ισορροπία και σωστή (σχετικά μικρή) βάση στήριξης:
Δώσαμε έμφαση στις καταβάσεις τύπου «γιρλάντα» με διαδοχικές πιέσεις των γονάτων προς την κατεύθυνση των στροφών και την λεκάνη να ακολουθεί την πορεία της κίνησης, με τα πέλματα στο άνοιγμα της λεκάνης και τις κνήμες παράλληλες, με τον μέσα ώμο να «προηγείται» και το κεφάλι στραμμένο προς την γραμμή πτώσης. Συνδυάσαμε τα παραπάνω σε μεμονωμένες στροφές μέχρι τα πέδιλα να «κοιτάξουν» προς την ανηφόρα…

Ε’ Σύνδεση των στροφών:
Σε αυτό το στόχο βοήθησε η πρώτη άσκηση «javelin turns», σε συνδυασμό με τις  γενικές οδηγίες μας και η βίντεο ανάλυση για την πλήρη κατανόηση του τι σημαίνει συνδεδεμένες στροφές χωρίς «τραβέρσα»…


                                                     Οι αθλητές μας, εν δράση !!!



                                                                Μιχάλης Δέλλιος


                                                              Δημήτρης Δρακάκης


                                                                    Γιώργος Στοΐδης


                                                               Φίλιππος Κόζαρης


                                                                   Θανάσης Λούκας


                                                                   Λυδία Οικονόμου


                                                                      Φίλιππος
                                                  

                                                       καρέ-καρέ ο κεφαλοκαμεράκιας μας:







                                                    
                                                    
Ο φίλαθλος ο ντεκαφεϊνούλης, μερεντούλης, φετούλης...




και άλλες μικρές ιστορίες...













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου